Fotografia kulinarna

Mówi się, że jedzenie musi dobrze smakować, a nie wyglądać. Nic bardziej mylnego. Właściciele restauracji, firm produkujących żywność i sklepów spożywczych oraz kucharze-blogerzy wiedzą, że zanim zdecydujemy na pierwszy gryz, posiłek powinniśmy pożreć wzrokiem. Katalogi sklepów spożywczych, książki kucharskie, publikacje z przepisami na potrawy, blogi czy sklepy internetowe… fotografia kulinarna odgrywa bardzo ważną rolę, ważne jest zatem, by była ona wykonana profesjonalnie.

Doskonale wiemy, jak powinna wyglądać fotografia żywności. Zdajemy sobie sprawę z tego, że zdjęcie potrawy uatrakcyjnią leżące obok przyprawy, sztućce czy rękawice kucharskie, wiemy, kiedy kawałek deseru lepiej będzie wyglądał apetycznie nadgryziony, a kiedy danie lepiej zaprezentuje się nienaruszone. Dbamy również o to, by potrawy zawsze były odpowiednio naświetlone i dobrze prezentowały się w kadrze.

Dysponujemy nie tylko profesjonalnymi, zaawansowanymi aparatami, obiektywami i oświetleniem, ale również wyposażonym studiem. Wiadomo jednak, że najlepsze fotografie kulinarne wychodzą tam, gdzie jest miejsce wszystkich dań – na kuchennym stole.